Alles wat je voor mij doet,

maar niet met mij,

doe je tegen mij

(Mahatma Gandhi)

Participatie

Ben jij als overheidsorganisatie op zoek naar hoe je inwoners, ondernemers en organisaties betrekt bij het maken van beleid of het oplossen van vraagstukken?

Laat je inwoners meedenken over de kleur van de stoeptegels? Of vraag je ze hoe ze van A naar B willen?  Dan ben je bij StaBij Communicatie op het juiste adres! Samen met jou en je collega’s kijken wij, hoe we jullie participatievraagstuk kunnen vormgeven. We kijken naar wat je wilt bereiken, wie je wilt bereiken, waarover je in gesprek wilt en hoe je dat op een online én offline manier kunt doen.  Het liefst betrekken we ook een aantal mensen uit de doelgroep daarbij. Zij weten immers als geen ander hoe we ze het beste kunnen vragen om mee te denken. Een aantal overheidsorganisaties gingen je al voor. Lees hieronder hun ervaringen.

Deze opdrachtgevers gingen je voor

Participatie

BIO-plan

Nationaal Park Drentsche Aa werkt aan een nieuw Beheer-, Inrichtings- en Ontwikkelingsplan (BIO-plan) voor de periode 2021 – 2030. Het is een visie op de toekomst van het Nationaal Park. Via projectbureau Arcadis zijn Wilma en Linda gevraagd om de participatie en communicatie met inwoners over het plan uit te werken.

We vroegen de inwoners in en rondom de Drentsche Aa om mee te denken over de verdere invulling van het plan. Het ging hierbij om ideeën en projecten die bijdragen aan de visie. Dit hebben we mede gedaan door het opnemen van een webinar met passende communicatiemiddelen als enthousiasmerende video’s. Daarnaast informeerden we de bewoners via kanalen als kranten, nieuwsbrieven en de website van het Nationaal Park. Tot slot organiseerden we twee succesvolle inloopbijeenkomsten in de regio. Verschillende partners van het Nationaal Park stonden de bezoekers te woord om ze te informeren over het plan en ideeën voor de verdere invulling op te halen.

Participatie voor Visie Regiostad Dokkum

De gemeente Noardeast-Fryslân is gestart met het project: Visie Regiostad Dokkum. Er is behoefte aan een actuele visie voor de stad Dokkum. Het is de uitdaging om alle kansen en mogelijkheden zo volledig mogelijk te benutten en te combineren. Op dit moment is er geen actuele visie voor Dokkum. Dat maakt het lastig om plannen en ideeën uit de samenleving goed te kunnen beoordelen. Er zijn meerdere ontwikkelingen in de stad. Zonder visie en duidelijke rol is het onduidelijk hoe Dokkum zich in de directe en verre omgeving wil onderscheiden. 

Wilma en Linda zijn samen met Weusthuis & Partners betrokken bij de visie om de inwoners uit Dokkum en omstreken te betrekken bij de visie. Zo organiseerden we Festival Dokkum: verschillende activiteiten voor jong en oud. Binnen deze activiteiten is er gelegenheid is om informatie op te halen en bewoners te laten meedenken. Zo organiseerden we digitale bijeenkomsten, een kleur- en fotowedstrijd en een Swipocratie waarin jongeren konden meeswipen.